Protetika

 • Protetika

  Protetika

  Dio stomatologije koji uz pomoć krunica, mostova, ljuskica te potpunih ili djelomičnih proteza nastoji zamijeniti izgubljene zube naziva se protetika.

  Protetika osim funkcionalne ima i estetsku ulogu u korekciji postojećih zubi, a dijeli se na fiksnu i mobilnu protetiku.

  Fiksna protetika svakako je bolja opcija dok je mobilna protetika povoljnija za pacijente.

 • Fiksna protetika

  Fiksna protetika

  U fiksnu protetiku ubrajaju se krunice, ljuskice i mostovi koji se trajno ugrađuju u čeljust, a pacijent ih ne može sam izvaditi.

  Krunice su umjetni zubi koji se postavljaju na prirodne zube ili implantate. Prije postavljanja krunice, zub je potrebno pripremiti odnosno izbrusiti. Nakon brušenja zuba uzima se otisak preostalog zuba prema kojemu se izrađuje krunica. Dok se prema otisku ne napravi te na zub postavi krunica, pacijentu se postavlja privremena krunica.

  Ljuskice su tanke keramičke navlake u boji zuba, a koriste se kako bi se smanjio razmak između zubi te za sanaciju oštećene cakline zubi. Ljuskice prekrivaju prednji dio zuba i puno su osjetljivije od krunica.

  Mostovi se koriste kako bi se nadomjestio nedostatak jednog ili više zubi. Most čine 2 krunice postavljene na postojeće zube (nosače), te krunice koje upotpunjuju prazninu. Nosači mosta mogu biti zubi ili implantati.

 • Mobilna Protetika

  Mobilna Protetika

  U mobilnu protetiku ubrajamo potpune ili djelomične proteze koje pacijent može sam izvaditi.

  Povoljna cijena, loša estetika, postupni gubitak kosti te loša funkcionalnost zajedničke su karakteristike mobilnih proteza.

  Potpuna ili totalna proteza koristi se kod pacijenata kojima nedostaju svi zubi. Kao povoljno rješenje za bezube čeljusti preporučuje se kada ugradnja implantata nije moguća.

  Djelomična ili parcijalna proteza koristi se kod pacijenta kojima nedostaje nekoliko zubi. Kao povoljno rješenje preporučuje se ako ne postoji mogućnost izrade mosta.