Parodontologija

 • Parodontologija

  Parodontologija

  Dio stomatologije koji se bavi proučavanjem i liječenjem potpornih struktura zuba odnosno parodonta naziva se parodontologija.

  U doslovnom prijevodu parodont znači “oko zuba”.

  Parodont se sastoji od zubnog mesa, kosti i vlakana koja vežu zub za kost.

 • Parodontoza

  Parodontoza

  Parodontoza se često naziva i bolest zubnih desni. Uz karijes, parodontoza je najčešća bolest usne šupljine, a nakon 40. godine života više ljudi izgubi zube zbog parodontoze nego zbog karijesa.

  Prvi simptomi parodontoze su crvene i natečene desni koje često krvare. Najčešći uzroci su neredovita oralna higijena, pušenje, škripanje zubima.

 • Lijecenje parodontoze

  Lijecenje parodontoze

  U prvoj fazi liječenja parodontoze potrebno je ukloniti uzročnike bolesti plak i zubni kamenac. Također potrebno je za potrebe oralne higijene osim pranja zubi zubnom pastom i četkicom uključiti i zubnu svilu odnosno konac koji efikasno čisti zubne međuprostore.

  Ako je bolest napredovala potrebno je očistiti korijen zuba. Vrlo je bitno da se plak i kamenac očiste sa svih površina zuba od vrha do dna džepa.

 • Uzroci parodontoze

  Uzroci parodontoze

  Na razvoj parodontalnih oboljenja uvelike utječe prisutnost plaka koji proizvodi kiseline koje oštećuju caklinu i zubno meso te izaziva upalu desni odnosno gingivitis.

  Upala izaziva oticanje tkiva te se javlja gingvalni džep, a ako se upala ne liječi džep se produbljuje te prerasta u parodontozu što u konačnici dovodi do gubitka zubi.

 • Prevencija parodontoze

  Prevencija parodontoze

  Sve ono što vrijedi za prevenciju karijesa vrijedi i za prevenciju parodontoze. Najvažnije je redovito održavati higijenu zubi i usne šupljine.

  Također vrlo je važno redovno ukloniti kamenac i plak s površine zubi, za maksimalnu prevenciju preporučuje se dva puta godišnje.