Konzervativa

 • Konzervativa

  Konzervativa

  Dio stomatologije koji se bavi liječenjem i popravljanjem zubi, korijenskih kanala, postavljanjem ispuna te uklanjanjem zubnog kamenca naziva se konzervativa.

  Konzervativna stomatologija ima za cilj pacijentu osigurati zdrave i lijepe zube kroz zahvate kao što su liječenje karijesa, ispuna zuba plombama te postavljanje inlay i onlay nadomjestaka.

 • Inlay i onlay

  Inlay i onlay

  Nadomjesci vrlo slični plombama izrađeni u zubotehničkom laboratoriju od kompozitnih materijala. Inlay je u slučaju ako se nadomješta samo gornju ploha zuba, dok je onlay ako se nadomješta gornja i postranična ploha.

  Inlay i onlay su bolja i dugotrajnija rješenja od plombi.

 • Uklanjanje karijesa

  Uklanjanje karijesa

  Zubni karijes kao najrašireniju bolest paradonta uzrokuju bakterije u usnoj šupljini i hrana bogata ugljikohidratima. Bakterije razgrađuju hranu (šećet) pri čemu nastaju kiseline koje smanjuju pH vrijednost. Kada pH vrijednost padne ispod 5,5, kiseline počinju nagrizati zubnu caklinu što uzrokuje nastajanje karijesa.

  Flouridom se mogu otkolniti plitki karijesi, dok dublje treba ukloniti mehaničkim putem. Nakon uklanjanja zub treba ispuniti kako bi se zaštitila pulpa te kako bi zub bio funkcionalan.

 • Ispuni (plombe)

  Ispuni (plombe)

  Plombe se koriste kada je karijes uništio zub. Ispun može biti keramički ili almagamski. U modernoj stomatologiji sve je češća primjena keramičkih plombi.

  Keramički ispun je kvalitetnije, dugotrajnije, manje štetno i estetski prihvatljivije rješenje od almagamskog ispuna.

 • Uklanjanje zubnog kamenca

  Uklanjanje zubnog kamenca

  Zubni kamenac potrebno je ukloniti iz razloga što predstavlja plodno tlo za nastajanje karijesa i parodontalnih bolesti. Naslage na zubima javljaju se uslijed konzumacije hrane i pića te u kombinaciji sa mineralnim solima iz sline postupno stvaraju čvrste nakupine kamenca koji okružuje zube i time pogoduju nastanku bolesti paradonta.

  Kako bi zubi ostali zdravi i lijepi potrebno je nekoliko puta godišnje ukloniti zubni kamenac.